top of page

UTSTÄLLNING och VERNISSAGE 
”Cosmosa – the Buddha mother, den kvinnliga buddhan”

2-4 september 2022

Utställning och vernissage på Yogastudion 2022

Utställningen ”Cosmosa – the Buddha mother, den kvinnliga buddhan” tar plats på Yogastudion i Sundsvall, hösten 2022, 2- 4/9. Med vernissage fredagen den 2/9 kl 15-19. 

 

Konstnären är Birgitta Helena Järnåker, BHJ (artist namn), konstnär, poet, yogini och ridkonstnärinna , bl.a. De tavlor som visas, och är till salu, är del i serien ”Cosmosa, the buddha mother” som tillkom ur en text som Birgitta ”fick till sig”. Hon kommer läsa den på själva vernissagen kl. 18.00.

 

Birgitta: ”Normen är ju den manliga buddhan. Och dessa målningar tog form inifrån en text som kom till mig med namnet Cosmosa -the buddha mother. ”

 

Lite mer om BHJ Birgitta målar intuitivt och lyssnar på vad tavlan vill förmedla.

 

Hon bestämmer inte i förväg vad det ska bli. Mest målar hon abstrakt eller halvabstrakt, men ibland vill mer tydliga former fram, som delvis i denna utställning.

Hennes pappa var amatörkonstnär och lärde henne en del om teckning i hennes tidiga tonår, som hon sedan fortsatt med och nu vidare utvecklat till sin egen stil. Sedan ca 7år målar hon mestadels i färg med blandteknik.

Birgitta har praktiserat yoga i ca 25år, och skrivit dikter/texter sedan hon var liten för sitt eget behov. Hon säger att tex Cosmosa texten (grunden till hela serien) ”kom av sig själv”. ”Jag bara lyssnade och skrev ner det jag ”hörde”. Hon menar att dikterna kommer igenom henne snarare än från henne, så alla är delaktiga , allt och alla som hör universum till. Just Cosmosa texten ”kom” mitt i natten, ”det var bara att skriva på, jag trodde det var klart, drog upp täcket för att sova vidare, men nähä, okej, av med täcket, sitt upp och jag fick fortsätta skriva…”

 

Hon undervisar i Kraftskapande ridkonst och ger ibland kombinationskurser med yoga och ridkonst. Samt ibland rena yogakurser. Hästarna är en viktig del i hennes liv, ”de får själen att komma ikapp”.

 

Till serien av tavlor hör bland annat konstverket ”The seven sisters” (142 x 90cm) som är inspirerad av Dalai Lamas citat från 2009, på fredskonferens i Vancouver, när han sa ” It is the Western women who will save the world”. Den är fylld med ljus, hopp, den kvinnliga kraften och naturens milda energi.

 

Sagt av Birgitta om sin konst: ”Kanske finner betraktaren sig i meditation. Vad är det jag ser? Vad är det jag känner? Jag målar fram det som tavlan vill visa på. Jag spenderar mycket tid i meditativt tillstånd med mina tavlor.

 

Varmt välkommen på denna spännande och annorlunda upplevelse!

ÖPPETTIDER

fredag kl 15-19, vernissage, kl 18 läses texten Cosmosa.

lördag kl 11-16

söndag kl 11-15

Nyfiken? Titta in på BHJs Facebooksida här.

Konstnären Birgitta vid ett av sina alster.
bottom of page