top of page
_MG_2087%20webb_edited.jpg

HATHA och YINYANG YOGA

HATHA YOGA

 

Hatha yoga är en fysisk yogaform som utövas i ett lugnt tempo. Övningarna är statiska. Det vill säga att de hålls under en längre tid. Övergången mellan de olika positionerna är lugn och rörelserna är svepande och kontrollerade. 

 

Hathayoga är mjuk och fri från prestation. Det ingen tävling om hur djupt man kommer ner i en position eller hur länga man kan hålla den. Denna form av yoga är helt fri från press och ska vara lugnande samtidigt som den stärker kroppen. Yogan passar alla, oavsett fysisk form. Du utför positionerna så bra du kan, och med hjälp av andning och sinnesstämning kommer du att kunna göra dem bättre för varje gång du tränar hatha yoga.

 

Hatha yoga kan dateras tillbaka så långt som 1100 talet. Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Solhälsning och månhälsning är vanliga inslag i hatha yogan.

YINYANG YOGA

Yin och Yang utgör själva grunden för livet. Att återskapa jämnvikt mellan dessa är själva grunden för allt läkande inom den kinesiska medicinen. Yin och Yang är motsatser till varandra som är beroende av varandra för att fungera och kunna skapa balans. Yang är det aktiva och dynamiska, medan yin står för det vilande och reflekterande. 

 

Den första delen av passet (yang) rör vi oss i enkla flöden som stärker kroppen inifrån och ut. Vi utmanar balansen på ett lekfullt sätt och blir starkare i kroppens små och stora muskler.

 

I den andra delen av passet (yin) bjuder in till återhämtning och djup avslappning. Yin-positionerna är enkla och utförs liggande eller sittande. 

 

I yinyang yoga utgår vi från läran om Traditionell Kinesisk Medicin för att skapa balans mellan yin och yang. Passen kan ha olika teman utifrån t.ex. årstid, element eller känsla.

bottom of page