top of page

RESTORATIVE YOGA

Restorative yoga är precis vad den heter, en återställande yogaform. Den balanserar din kropp och din mentala aktivitet, ett extra djupgående lugn infinner sig efter denna klass. Denna form av yoga är särskilt lämplig för dig som har ett högaktivt liv med lite vila, har kroppsskador, känner dig utmattad och har svårt att sova eller komma ner i varv i din vardag. För dig som upplever riktigt hög stress kan ett par veckor med endast Restorative yoga göra gott. Denna form av yoga är ett fint komplement till mer dynamiska träningsformer.

Ett yogapass

Vi stannar i varje asana länge, stöttade av kuddar, bolster och filtar i syfte att slappna av fullständigt. Läraren stoppar om, rättar till och anpassar kroppen efter de många kuddarna och hjälpmedlen.

Du känner dig mjukt hållen av allt stöd runtomkring dig och befinner dig i ett tillstånd utan någon utmaning i positionerna, här känns allt mjukt och vilsamt. En utmaning som dock kan uppstå här tankepratet men efter en stund tar som regel kroppens lugn-och-ro system över och även tankarna lugnar ner sig, får vila.

Klasserna kan liknas vid en kroppsbehandling i grupp. Vi stannar i varje asana 10-20 min stöttade av kuddar, bolster och filtar i syfte att slappna av djupgående och fullständigt. Läraren stoppar om, rättar till och anpassar kroppen efter de många kuddarna och hjälpmedlen.

Ta gärna med dig en egen sjal att kunna lägga över panna/ögon.

Människan har ett primärt behov av återhämtning i form av fysisk och mental vila. Vi lever i dag i ett samhälle som går på ständigt högvarv. Alla upplever stress och de allra flesta av oss går aldrig ner i någon djupare fysisk- mental och känslomässig vila. Att bara få vila utan någon aktivitet, utan ansträngning och fullständigt stöttad, är ljuvligt och livsnödvändigt! 

 

Du kommer under ett restorative yogapass ner i en vila som går långt djupare än du är van vid. Här aktiveras den så kallade 'Relaxation Response' vilken associeras med fysiologiska förändringar som innebär minskad aktivitet i det sympatiska (kamp/flykt) nervsystemet och ger positiva effekter för hjärna, kropp och själ. 

Essensen i restorative yoga utgörs av återhämtning och återuppbyggnad, avkoppling, möjlighet att stanna upp och finna stillhet. Med hjälp av olika positioner skapar vi de optimala förutsättningarna till inre frid och ökad energi.

bottom of page